MonChou patisserie van Peter Scholte
Gebruikerswaardering: / 21
LaagsteHoogste 
Geschreven door Stephanie Koenen   


Deeg kneden, eitjes kloppen, beslag mixen, koekjes maken, taartjes bakken en niet te vergeten: proeven... ik vind het héérlijk. Dat wil zeggen: op mijn gemakje, er een uurtje (of 2) voor uittrekken, verbaasd kijken wanneer iets niet lukt - ik had toch echt alles volgens het recept gedaan? - en puur genot wanneer het baksel exact uit het oventje komt zoals het hoort. Nee, een topbakster ben ik niet. Daarom was het extra spannend om een MonChou Patisserie Workshop te volgen van chef-patissier Peter Scholte.




Peter Scholte
Voor de workshop reisde ik af naar restaurant Sucre, aan de Hobbemastraat in Amsterdam. Chef-kok van Sucre is Peter Scholte, die in internationale sterrenkeukens kookte: El Bulli in Rosas, Annen Etage in Oslo en Le Garage in Amsterdam. Opdracht van de middag was het bereiden van een viertal nagerechten waarbij Mon Chou als ingrediënt niet mocht ontbreken. De recepten lagen gelukkig al binnen handbereik, maar ik zag al snel dat het geen beginnersniveau betrof. Hmmm... doet u mij de cheescake maar!

Cheesecake
Lichtelijk nerveus stapte ik de blinkende keuken van de meester binnen. Geen klein oventje te zien, geen rommelig laatje waaruit je je benodigdheden bij elkaar moet scharrelen. Alles was stralend schoon, keurig opgeruimd en logisch ingedeeld. Gevolg? Ik raakte de kluts kwijt. Gelukkig had ik steun aan mijn bekwame medecursisten. Samen - en met de welkome aanwijzingen van de chef - kregen we het voor elkaar een redelijk geslaagd gerecht neer te zetten. Het proeven kon beginnen... en dat was werkelijk goddelijk!

MonChou
MonChou kende ik zelf eigenlijk alleen van de befaamde MonChou-taarten. Eenvoudig en snel te maken, geen oven nodig en om je vingers bij af te likken. Peter liet ons echter zien dat er meer mogelijk is met MonChou. Wat dacht je van de MonChou Panna Cotta, de Nemesis met een tiramisu van MonChou en chocolade-monchousaus, de kersen MonChouvlaai met champagne MonChoucrème en dus de MonChou Cheesecake waar ik me aan heb gewaagd. Het verbaasde me dat de zachte roomkaas zo veelzijdig te gebruiken is. Of je nu iets maakt met sinaasappel, kersen of chocola, MonChou doet het heel goed als romige smaakmaker!

De resultaten




Wil jij de MonChou Cheescake ook maken? Natuurlijk onthouden wij je niet van het recept:


MonChou Cheesecake à la Sucre

 

 

(De hoeveelheden zijn voor groter gebruik, je kunt hier zeker meerdere taarten van maken, maar het gaat natuurlijk om de verhouding!)

SUIKERDEEG


Ingrediënten

  • 250 gr boter;
  • 250 gr suiker;
  • 500 gr bloem;
  • 80 gr eieren;
  • 5 gr zout.

Bereiding

  • Alles afwegen;
  • De boter en de suiker mengen;
  • Een beetje van de bloem toevoegen;
  • Dan de eieren geleidelijk toevoegen en dan de rest van de bloem;
  • Als laatste het zout toevoegen;
  • Alles goed mengen en zo'n 20 minuten laten rusten;
  • Deeg uitrollen (tot 3mm) en dan op bakpapier in een vorm doen;
  • Bakpapier daarop leggen en hierop blindbakrijst leggen;
  • 15 minuten bakken op 175 graden;
  • Haal dan de rijst eraf en bak het na voor nog eens 20 minuten (totdat het donker bruin is);
  • Het deeg is klaar voor de vulling!




MONCHOU CHEESECAKE VULLING


Ingrediënten

  • 4 dl crème fraîche;
  • 300 gr suiker;
  • 450 gr MonChou;
  • 1 st vanille;
  • 1 el vanillesuiker;
  • 6 st eieren.

Bereiding

  • Weeg alles af;
  • Meng dit dan klontvrij en doe dit in een al voorgebakken vorm (suikerdeeg);
  • Dan afbakken op 110 graden voor 30 minuten (eigenlijk net als crème brûlée garen, maar met een hogere temperatuur);
  • Bij het uithalen moet deze niet meer schudden.

Finishing touch
Karameliseren met poedersuiker en serveren met rood fruit, eventueel serveren met yoghurtijs voor een frisse touch.

Succes!

 

Reacties 

 
+1 #1 Emma - Lifeandcookies 22-08-2012 07:26
Ik vond het echt superleuk! En lekker... Wellicht een van die toetjes maar eens weer maken! :-)