Communiceren in kleuren
Gebruikerswaardering: / 12
LaagsteHoogste 
Geschreven door Chantal Kolleman   


Wat is jouw manier van communiceren? Houd je van gepassioneerde verhalen met veel gebaren of juist van kort en bondig tot je punt komen? Uit onderzoek blijkt dat de communicatiestijl van mensen met een bepaalde kledingstijl en kleurtype hetzelfde is. Het werkt zelfs versterkend op elkaar!
Inmiddels is bekend dat het dragen van de juiste kleuren je kan helpen om je persoonlijkheid te versterken. Deze kleuren geven je een gezonde uitstraling en zorgen ervoor dat niet eerst je kleding maar jij als persoon wordt gezien. Hierdoor is er minder ruis en kun je de boodschap of het verhaal beter overbrengen.

Brain dominance
Breng je de boodschap of je verhaal ook nog eens in de daarbij behorende communicatiestijl over, dan wordt de ruis nog minder. Het onderzoek gaat uit van het ‘brain dominance’-model, waarbij gekeken wordt welk deel van de hersenen dominant is. Mensen die intuïtief handelen gebruiken het achterste deel van de hersenen. Mensen die eerst denken en dan doen gebruiken het voorste deel van de hersenen. Vervolgens wordt er nog onderscheid gemaakt tussen methodisch denken (linkerkant) en in grote lijnen denken (rechterkant).

Communicatiestijlen

 

 • Leider (voor-links)
  Kort en bondig communiceren past bij het wintertype. Dit kleurtype is snel van begrip, heeft weinig geduld en verliest zijn of haar aandacht bij een langdradig verhaal;
 • Visionair (voor-rechts)
  Communiceren met veel beeldspraak, passie en gebaren, dat is de communicatiestijl van het herfsttype. Daarnaast is dit kleurtype creatief en heeft het veel fantasie;
 • Strateeg (achter-links)
  De communicatiestijl van het zomertype. Dit kleurtype communiceert uitgebreid en gedetailleerd. Ook vraagt dit type om uitleg en verdieping;
 • Uitvoerder (achter-rechts)
  Het lentetype communiceert wollig en lang, haalt er veel dingen bij en raakt soms het verhaal kwijt. Maar dit type is tegelijkertijd ook warm en dienstbaar.
Wil je weten hoe je jouw persoonlijkheid met het gebruik van de juiste kleuren en communicatiestijl kunt versterken? Neem dan contact op met De C van….