Onverzorgd visitekaartje
Gebruikerswaardering: / 12
LaagsteHoogste 
Geschreven door Chantal Kolleman   


Uit cijfers van het CBS blijkt dat sollicitanten met een onverzorgd uiterlijk vaker worden afgewezen. Ik begrijp die werkgevers wel. Je (potentiële) werknemers zijn namelijk de visitekaartjes van je bedrijf. En welke organisatie wil er nu geassocieerd worden met onverzorgde haren of vuile kleding?
Dus gaan bedrijven tijdens sollicitatiegesprekken uit van de eerste indruk die de sollicitant achterlaat. Daarom is het handig, zeker in deze tijd, om er voor te zorgen dat dit de juiste indruk is. Kleding speelt hierbij een grote rol. Want door je goed te kleden, maak je duidelijk dat het gesprek belangrijk voor je is en dat je er moeite voor wilt doen om de baan te krijgen.

Aandacht
Voor zowel bedrijven als personen is het belangrijk dat de aandacht gaat naar de boodschap om deze zo effectief mogelijk over te brengen. Zorg ervoor dat alle aandacht naar jou gaat in plaats van naar je onverzorgde uiterlijk. Want ook al heb je nog zo’n goed verhaal, je gesprekspartner kan onbewust door jouw uiterlijk afgeleid worden.

Kleding
Maar wat kun je nu het beste aantrekken? Het allerbelangrijkste is dat je kleding draagt, die past bij het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert. Zo wordt het bij een advocatenkantoor of een bank gewaardeerd als je in pak komt, maar bij een automatiseringsbedrijf is een nette broek met blouse voldoende. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding draagt waarin je jezelf prettig voelt, zonder je persoonlijkheid tekort te doen. Draag je nooit een rok, kies dan voor een lange broek. Krijg je het benauwd in een colbert, draag dan een nette blouse.


Kortom, besteed aandacht aan jezelf en je kleding. Want hoe jij jezelf kleedt, bepaalt voor een groot deel hoe mensen op je reageren. Wil je jezelf beter leren presenteren tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of ander belangrijk moment in je leven? Neem dan voor een persoonlijk advies contact op met De C van….